perjantai 9. huhtikuuta 2010

Suomen kielen päivä

Vuodesta 1978 lähtien Agricolan päivä on samalla ollut myös suomen kielen päivä. Suomen kielen seura on viettänyt huhtikuun yhdeksättä suomalaisen kirjan merkkipäivänä. Tuona päivänä kun on myös Elias Lönnrotin syntymäpäivä. Päivää vietettiin tavallaan jo vuonna 1902, kun Lönnrotin syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta ja tätä juhlittiin monissa tilaisuuksissa.
Tänään on hyvä aika lukea suomalaista kirjaa, suosittelen mm. Väinö Linnaa, Aleksis Kiveä, Aila Meriluotoa, Mika Waltaria. Näistä on ainakin hyvä aloittaa.

Jos et osaa suomea, käy kursseilla, niitä löytyy mm. täältä
/http://www.infopankki.fi/fi-Fi/suomen_kielta_internetissa/ (erittäin hyvät sivut ja paljon muita linkkejä löytyy lisää, myös muihin kieliin!)
Mua on aina ärsyttänyt kun ei osata kirjoittaa oikein suomea, mun  lemppariaine koulussa oli äidinkieli ja mielestäni se oli ihan yksinkertaista, en ymmärrä miksi joillekin se ei mennyt perille. Nyt on ihan helppoa, kun silloin opetteli kaikki inessiivit, illatiivit ynnä muut. Siinä tuli opeteltua suomalaista urheiluhistoriaakin, kun aina muistan kuinka opetettiin pää- ja sivulauseita  esimerkillä:
"Vaikka Viren kaatui, hän voitti"
Yhdyssanat on joillekin ylivoimaisia, siihenkin opin hyvän säännön koulussa. Jos adjektiivi sopii sanojen väliin, niin se ei ole yhdyssana. Se sääntö pätee edelleen, kokeile. Ihan helppoa. Ei tarvitse lukea mistään sanakirjoista.
Kieliopista voisi puhua vaikka kuinka, mutta ei jaksa.  Ex-uutisten lukija Arvi Lind oli erittäin tarkka äidinkielestä ja on kai edelleenkin, hyvä Arvi!

Aamulla kuuntelin radiosta suomen kielen kauniimpia lauseita, kuulijoiden mielestä siis,
tässä muutamia esimerkkejä:

Hevonen kulki hiljaa sillan yli.
Alavilla mailla hallanvaara.
Älä rääkkää kissaa. En mä rääkkääkkään.
Onnikka, rollikka, jäähälli, moro nääs ja Tappara!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti